Roos

De roos, of Rosa, is een van de bekendste bloemen ooit. Deze bloem staat bekend als teken van liefde is daarmee leuk om te krijgen en te geven. Er zijn veel verschillende soorten rozen, waar het in dit geval over de wilde roos (rosacea) gaat. De roos is overal te vinden, bijna het hele jaar door.

Beschrijving

De roos is er in verschillende varianten, de familie kent wel 3000 tot 4000 soorten en 120 geslachten. Je kunt de roos uit de rosacea familie herkennen aan de vijf kroonbladeren en kelkbladeren. Deze bloem heeft een tweeslachtig orgaan en heeft vaak één, maar soms vele vrijstaande stampers. Veel rozen bloeien vooral in de zomermaanden, al zijn sommige rozen te bewonderen in de winter.

Verspreiding en habitat

Rozen groeien op verschillende plekken in Nederland, het hele jaar door. Waar de een vier meter hoog kan worden en drie meter lang, blijft de ander een stuk kleiner. Ook de kleuren van de rozen liggen erg uiteen. Zo zijn er witte, roze, rode en gele en paarse rozen om van te genieten.

Algemene informatie

NaamRoos
Wetenschappelijke naamRosa
HabitatGroeit op verschillende plekken in heel Nederland
KleurDe stengels zijn groen en de bloemen zelf variëren van witte, roze, rode en gele en paarse kleuren
AfmetingenEen rozenstruik kan tot vier meter hoger worden
VerschijningstijdHele jaar door
GebruikMedicinaal, bevat geneeskrachtige eigenschappen die worden gebruikt tegen uiteenlopende klachten
EetbaarheidJa, verschillende recepten mee te maken
OpmerkingEr zijn vele verschillende recepten te maken met rozen

Wil jij koken met rozen? Volg onze wildplukcursus en vind de kruiden voor jouw avondeten bij jou in de buurt.

Eetbaarheid en gebruik

Rozen zijn niet alleen mooie bloemen om te zien. Het zijn ook nog eens veelzijdige planten die goed te verwerken zijn in recepten en schoonheidsproducten. Bovendien wordt de bloem ook gezien als een plant met medische krachten.

Sinds oertijden eten en drinken mensen van de roos. Niet alleen omdat rozen lekker zijn, maar ook voor de geneeskrachtige eigenschappen van de bloemen. In de middeleeuwen werden rozen voor medicinale doeleinden gekweekt en gebruikt tegen uiteenlopende kwalen als slapeloosheid, hoofd-, oor- en kiespijn en inwendige bloedingen.

Door de grote hoeveelheid aan antioxidanten worden rozen veelvuldig ingezet in cosmetica. Blaadjes van de roos bevatten na distillatie zeer veel antioxidanten. Hoe roder de roos, hoe meer antioxidanten. Antioxidanten in crèmes en zeep werken ontstekingsremmend en zijn heel werkzaam bij de onzuivere huid.  Bovendien stimuleert rozenwater de bloedcirculatie van de huid, en dat kan dan weer de ouder wordende huid stimuleren. Daarnaast werkt rozenwater verstevigend voor de huid.

Wil je zelf aan de slag met deze bloem, er zijn genoeg manieren om deze plant te verwerken. Je kunt bijvoorbeeld je eigen rozenwater maken, of een aftershave op basis van rozenblaadjes. Eigenlijk kun je allen kanten op!

Wil je leren hoe je rozen in het wild kunt herkennen? Geef je dan op voor één van onze wildplukwandelingen en ga mee op Will d’r pad!

Wil jij kennismaken met eetbare en medicinale planten, kruiden, bomen en paddenstoelen in de natuur? Doe mee met een wandeling.

Inhoudsopgave