Daslook

Beschrijving

Daslook is een overblijvende, kruidachtige plant uit de lookfamilie, die in het vroege voorjaar met zijn lansvormige bladeren verschijnt en een maand later met witte, stervormige bloemen. De geur en smaak van daslookbladeren lijken sterk op die van knoflook, maar zijn iets milder. De bladeren en de knolletjes kunnen rauw worden gegeten in salades en pesto’s of gebruikt worden als kruid of als wilde knoflook in diverse gerechten.

Verspreiding en habitat

Daslook is voornamelijk te vinden in loofbossen en vochtige, schaduwrijke gebieden in Europa en Azië. De plant geeft de voorkeur aan humusrijke, vochtige bodems. In het wild groeit Daslook vaak in uitgestrekte tapijten, wat een indrukwekkend zicht is tijdens de bloeiperiode. Al van verre ruik je de knoflook-geur.

Algemene informatie

Naam Daslook
Wetenschappelijke naam Allium ursinum
Habitat

Loofbossen, vochtige en schaduwrijke gebieden

Kleur Witte bloemen, heldergroene bladeren
Afmetingen 20-50 cm hoog
Verschijningstijd

Bladeren in het vroege voorjaar, bloemen van april tot juni

Gebruik

Culinaire toepassingen (salades, pesto, kruiden) en medicinale toepassingen (ondersteunt de spijsvertering, heeft antibacteriële eigenschappen)

Eetbaarheid

Bladeren en bloemen zijn eetbaar, de bladeren voor de bloei geplukt zijn het lekkerst

Overige opmerkingen

Het is belangrijk Daslook niet te verwarren met giftige planten zoals lelietje-van-dalen, identificatie op basis van de knoflookgeur is essentieel

Wil jij koken met Daslook en profiteren van de gezondheidsvoordelen? Volg onze jaarcursus over eetbare en medicinale wilde planten en ontdek de Daslook bij jou in de buurt.

 

Wilderpad-wandelingen

Wil jij kennismaken met eetbare en medicinale planten, kruiden, bomen en paddenstoelen in de natuur? Doe mee met een wandeling.

Inhoudsopgave