Sint-janskruid, ook wel bekend onder de wetenschappelijke naam Hypericum perforatum, is een inheems Europese eetbare bloem die groeit op allerlei droge grazige plaatsen. De plant wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege de medicinale eigenschappen.
Beschrijving
Sint-janskruid is een overblijvende plant met stervormige gele bloemen en ronde sterk vertakte roodachtige stengels, die twee overlangs lopende lijsten heeft. Bij Sint-janskruid zijn tegenoverstaande bladeren vaak korter dan 2 cm en elliptisch tot langwerpig of omgekeerd eirond. De plant wordt 30 cm en op gunstige standplaatsen tot 80 cm hoog. De ovalen blauw-groene blaadjes met doorschijnende gaatjes zijn kliertjes, en staan tegenover elkaar. Het kruid bloeit op 24 juni, wanneer de zon op zijn hoogst staat, met gele bloemen, die kunnen worden geoogst.
Verspreiding en habitat
Sint-janskruid groeit zeer algemeen op allerlei droge grazige plaatsen zoals weilanden, wegkanten en dijken. De plant is inheems in heel Europa, maar is van daaruit verder verspreid. Het Sint-janskruid bloeit van juni tot september met gele bloemen.
Algemene informatie
Naam | Sint-janskruid |
---|---|
Wetenschappelijke naam | Hypericum perforatum |
Verspreiding | Wereldwijd in droge grazig plaatsen |
Habitat | Droge, grazige, voedselrijke plaatsen zoals weilanden, wegkanten en dijken |
Hoogte | 30-80 cm |
Kleur bloem | Geel |
Kleur blaadjes | Blauw-groen |
Kenmerk blaadjes | Doorschijnende gaatjes |
Stengels | Rond, sterk vertakt, roodachtig met twee overlangs lopende lijsten |
Smaak | Kruidig aromatisch, het meest vergelijkbaar met zwarte thee |
Eetbaarheid | Verwerkt in, onder andere, thee, recepten en likeur |
Gebruik | Medisch gebruik zoals antidepressivum, anticonceptiva, hiv-remmers en immuunsysteemremmers |
Opmerkingen | Sint-janskruid kan verward worden met Jacobskruiskruid. Dit komt met name door de naam, echter is het Jacobskruiskruid een giftig kruid. |
Wil jij koken met Sint-janskruid? Volg onze wildplukcursus en vind de kruiden voor jouw avondeten bij jou in de buurt.
Eetbaarheid en gebruik
Sint-janskruid is een plant die al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege de medicinale eigenschappen, maar het wordt niet vaak gebruikt als voedingsmiddel vanwege de licht bittere smaak en mogelijke bijwerkingen. De plant wordt voornamelijk gebruikt in de vorm van supplementen, tincturen en thee om verschillende aandoeningen zoals milde tot matige depressie, angst, slaapstoornissen en zenuwpijn te behandelen.
Hoewel Sint-janskruid niet vaak wordt gebruik in de keuken, zijn er enkele culinaire toepassingen. In sommige delen van Europa wordt Sint-janskruid bijvoorbeeld gebruikt om thee en likeuren te maken, en in sommige traditionele gerechten wordt het kruid als smaakmaker gebruikt. Soms wordt het kruid gebruikt om smaak toe te voegen aan vis- of vleesgerechten, hoewel de hoeveelheid dan vaak wordt beperkt vanwege de sterke smaak.
Het is belangrijk om op te merken dat Sint-janskruid bij inname in grote hoeveelheden of over een langere periode bijwerkingen kan veroorzaken, zoals misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en lichtgevoeligheid. Om die reden wordt het niet aangeraden om Sint-janskruid als voedingsmiddel te consumeren zonder eerst een gekwalificeerde zorgverlener te raadplegen. Mocht je toch besluiten om Sint-janskruid als voedingsmiddel te consumeren, gebruik het dan met mate en volg de instructies van een deskundig persoon.
Wil jij kennismaken met eetbare en medicinale planten, kruiden, bomen en paddenstoelen in de natuur? Doe mee met een wandeling.