Reuzenbovist, ook wel Calvatia gigantea genoemd, is een ware reus onder de paddenstoelen. Reuzenbovist is te vinden in bemeste weilanden, stikstofrijke bosjes en wegbermen en zijn makkelijk te herkennen aan de grote ronde bal.
Beschrijving
De grote ronde bal, met een doorsnede van 10 tot 30 cm en soms zelfs 80 cm is dus waar je de reuzenbovist aan kunt herkennen. De buitenzijde is leerachtig, rimpelig, of glad, mat wit, met myceliumstrengen aan de basis. Het vlees is wit en bij rijpheid zwavelgeel tot olijfkleurig bruin. Als je deze kenmerken vindt tussen mei en oktober, heb je waarschijnlijk een frisse, goede reuzenbovist te pakken.
Verspreiding en habitat
Reuzenbovist houdt van zuurstofrijke grond. Daarom kun je het dan ook tussen mei en oktober vinden in bemeste weilanden, stikstofrijke bosjes en wegbermen. Op deze plekken is de kans dus heel groot dat je Reuzenbovist zult vinden. Let wel op; er zijn veel look-a-likes, waarvan een aantal zelfs giftig zijn!
Algemene informatie
| Naam | Reuzenbovist |
|---|---|
| Wetenschappelijke naam | Calvatia gigantea |
| Habitat | Zuurstofrijke grond, zoals bemeste weilanden, stikstofrijke bosjes en wegbermen |
| Kleur | Buitenzijde is mat wit. Het vlees is ook wit en bij rijpheid zwavelgeel tot olijfkleurig bruin |
| Afmetingen | Reuzenbovist kan 10 tot 50 cm meten en tot wel 20-25 kg wegen |
| Verschijningstijd | Mei tot oktober |
| Gebruik | Medicinaal, bevat stoffen waarvan wordt beweerd dat het ontwikkeling van tumoren tegengaat en zou een wond genezend effect hebben. Daarnaast zou het helpen bij chronische ontstekingen van het spijsverteringskanaal in de blaas en heeft het enkele homeopatische toepassingen |
| Eetbaarheid | Ja, verschillende recepten mee te maken |
| Opmerking | Er zijn vele verschillende recepten te maken met Reuzenbovist |
Wil jij koken met Reuzenbovist? Volg onze wildplukcursus en vind de kruiden voor jouw avondeten bij jou in de buurt.
Eetbaarheid en gebruik
Reuzenbovist is letterlijk een reus onder de paddenstoelen. De Reuzenbovist komt voor in zuurstofrijke grond zoals bemeste weilanden, stikstofrijke bosjes, en wegbermen. Je kunt de Reuzenbovist vanaf mei tot oktober vinden, maar je moet wel oppassen voor zijn giftige look-a-likes.
Er zijn vroeger veel sprookjes en mythes rondgegaan over Reuzenbovist. Zo werden ze in de derde eeuw voor Christus al gemeld door een Griekse schrijver. Inmiddels is bekend dat er een aantal redenen zijn waarom het goed zou kunnen zijn om Reuzenbovist zo af en toe te nuttigen.
Zo wordt beweerd dat in Reuzenbovist een aantal stoffen zitten die de ontwikkeling van tumoren tegengaan en/of het afweer- en immuunsysteem stimuleren. Daarnaast zou een bovist een wond genezend effect hebben en kunnen helpen bij chronische ontstekingen van het spijsverteringskanaal en de blaas. Bovendien wordt het in de homeopathie gebruikt bij menstruatiestoornissen, neusbloedingen, hartkloppingen en huiduitslag.
Genoeg redenen dus om Reuzenbovist eens in een recept te verwerken. Zo kun je er een heerlijke (vega) crème goulash mee maken, of zelfs een gegrilde steak van bakken. Je zou de Reuzenbovist zelfs kunnen paneren en vervolgens frituren, een beetje knoflooksaus erbij en smullen maar!
Natuurlijk kun je de Reuzenbovist ook in een soep verwerken, wat erg doet denken aan een champignonsoep. Wanneer je Reuzenbovist uit het wild plukt, let dan altijd goed op. Een aantal look-a-likes, zoals de Amaniet, zijn giftig. Sommige amanieten zijn zelfs dodelijk giftig, dus let altijd goed of de belangrijke kenmerken van een Reuzenbovist te zien zijn.
Je kunt dus heerlijk koken met Reuzenbovist, en de opties zijn oneindig! Wil je leren hoe je Reuzenbovist in het wild kunt herkennen? Geef je dan op voor één van onze wildplukwandelingen en ga mee op Will d’r pad!
Wil jij kennismaken met eetbare en medicinale planten, kruiden, bomen en paddenstoelen in de natuur? Doe mee met een wandeling.