Moerasspirea

Moerasspirea, oftewel Filipendula ulmaria, is een plant uit de grote rozenfamilie. Hoewel de naam doet vermoeden dat de plant alleen in moerassen kan groeien, is dit niet helemaal waar. Ondanks dat heeft de plant wel een voorkeur voor vochtige gebieden.

Beschrijving

Moerasspirea is een plant die voortkomt uit de rozenfamilie die tussen de 0,60 en 1,20 meter groot wordt. De plant groeit met name op vochtige plaatsen, zoals weilanden, bossen, slootkanten en ruigtes. De bloemen van Moerasspirea zijn vijftallig, regelmatig en vleesachtig. De plant bezit meestal 5, en soms 6 kelktanden, 5 kroonbladen en 20 of meer meeldraden, maar geen nectar. Het vruchtbeginsel is bovenstandig en verder bevat het nog 1 stijl en 1 stempel. De bloem is in de bloei in de periode van juni tot augustus, met een nabloei van september tot oktober. De vrucht van Moerasspirea is een spiraalvormige kokervrucht. De bladen zijn verspreid en afgebroken geveerd, en de stengels die uit de wortelstok omhoog groeien zijn fors, vaak roodbruin gekleurd en onvertakt. De bladranden zijn gezaagd.s

Verspreiding en habitat

Moerasspirea groeit op veel plekken in Europa en West- en Midden-Azië. In het Middellandse-zeegebied ontbreekt de soort op veel plaatsen. In Nederland komt het bijna overal voor, maar is het zeldzaam in Zeeland, het noordelijk zeekleigebied, Flevoland en op de Wadden en de Veluwe.

Algemene informatie

NaamMoerasspirea
Wetenschappelijke naamFilipendula ulmaria
VerspreidingMet name in Europa en West- en Midden-Azië
HabitatBij voorkeur op vochtige plekken
Hoogte60-120cm
Kleur bloemWit
Kleur bladRoodbruin
Kenmerk bladVerspreid en afgebroken geveerd, forse, onvertakte stengels die uit de wortelstok omhoog groeien en gezaagde bladranden
StengelsRechtopstaand
GeurNaar leukoplast
EetbaarheidJa, kan worden verwerkt in, bijvoorbeeld, wijn, likeur, sorbet, of cake
GebruikMedicinaal, aspirine zou van spirea komen. Moerasspirea heeft een pijnstillende, anti-inflammatoire en zuiverende, urineafdrijvende werking. Het werkt bijvoorbeeld koortsverlagend en soms ontstekingsremmend, maar ook tegen acne of huidontsteking en nog veel meer
OpmerkingenMoerasspirea wordt wel eens Geitenbaard genoemd, omdat de bloeiwijze op een geitensik zou lijken

Wil jij koken met Moerasspirea? Volg onze wildplukcursus en vind de kruiden voor jouw avondeten bij jou in de buurt.

Eetbaarheid en gebruik

Moerasspirea is een zeer oud geneeskrachtig kruid, wat door de oude Romeinen en Duitsers werd vermeld. Zo had Hildegard von Bingen het in de kloostertuinen gekweekt om het te gebruiken voor kompressen tegen allerlei soorten pijn.

De pijnstiller aspirine heeft bijvoorbeeld zijn naam te danken aan moerasspirea, omdat aspirine van spirea zou komen. Een belangrijke inhoudsstof van moerasspirea is dan ook salicine of salicylzuur, wat een pijnstillende en koortsverlagende werking heeft.

Het kruid kan op veel verschillende manieren genuttigd worden. Voorbeelden hiervan zijn als thee, tinctuur, badadditief, in stoombaden, als kruidenwijn of zelfs op zichzelf. Het is vooral gebruikelijk om het als thee te nuttigen, welke met name wordt gedronken bij ontstekingen, pijn, of verkoudheid. Moerasspirea-thee wordt met name gebruikt om hoofdpijn, griepinfecties en brandend maagzuur te behandelen.

Door middel van zalven of crème op basis van moerasspirea kan ook ontstoken huid of acne behandeld worden. Daarnaast zou ook een stoombad met moerasspirea hiertegen kunnen helpen. Daarnaast kan het kruid verwerkt worden in likeur, als sorbet, of zelfs als cake.

Wil jij kennismaken met eetbare en medicinale planten, kruiden, bomen en paddenstoelen in de natuur? Doe mee met een wandeling.

Inhoudsopgave