Knopkruid

Knopkruid wordt ook wel Galinsoga Parviflora en quadriradiata genoemd. Nogal een lange naam, dus laten we het beknopt houden! Knopkruid is een aan kruid dat over erg veel zaadjes bezit en snel groeit. Je ziet dit onkruid dan ook overal, door heel Europa. Te herkennen aan de lange groene stengels met kleine bloemetjes.

Beschrijving

Er is een verschil tussen kaal en harig knopkruid. De kale knopkruid is voornamelijk te vinden tussen de aardappelen bij de landbouwers. Ook stoepranden, tegels en braakliggende gronden is vol van kaal knopkruid. Deze variant kan 15 tot 60 cm groot worden en hebben vertakte bijschermen. De harige knopkruid heeft dezelfde bloedvorm, alleen is deze variant een stuk hariger. Daarbij wordt deze niet groter dan 45 cm in totaal en groeit deze op andere plekken.

Verspreiding en habitat

Oorspronkelijk komt knopkruid uit Peru, maar inmiddels is het onkruid dus overal te vinden. Waar de harige variant veelal voorkomt in Zeeland, Groningen, Friesland, de Waddeneilanden en Flevoland, komt de kale variant op alle andere plekken voor.

Algemene informatie

NaamKnopkruid
Wetenschappelijke naamGalinsoga Parviflora en quadriradiata
HabitatBraakliggende gronden, bij de landbouw en tussen tegels en langs stoepranden
KleurDe plant is fel groen, voorzien van een kleine witte kalende bloem
AfmetingenKnopkruid kan 15 tot 60 cm groot worden, afhankelijk van welke variant het is
VerschijningstijdVan de zomer tot de herfst
GebruikMedicinaal, bevat stoffen die mogelijk wonden sneller geneest. Bovendien zou het bloeddrukverlagend werken en de weerstand verhogen. Daarbij blijkt dat knopkruid een beschermende werking heeft op de lever.
EetbaarheidJa, verschillende recepten mee te maken
OpmerkingEr zijn vele verschillende recepten te maken met knopkruid

Wil jij koken met knopkruid? Volg onze wildplukcursus en vind de kruiden voor jouw avondeten bij jou in de buurt.

Eetbaarheid en gebruik

Knopkruid is een favoriet onder het onkruid. Zowel de harige als kale variant komen voor op verschillende plekken in Europa. Alle soorten braakliggende gronden zijn ideaal voor het kruid om te groeien. Daarbij verspreiden de zaadjes zich snel en dus is dit kruid niet te stoppen.

Het kruid is een plantensoort waarvan het imago niet al te best is geweest in het verleden. Dit had alles te maken met het feit dat dit kruid onverwoestbaar is. Een groot gebrek aan onderhoud vanuit Duitsland heeft ervoor gezorgd dat het kruid ook hier overal te vinden is. Gelukkig kent deze onkruid vele voordelen.

Zo wordt beweerd dat het knopkruid zoals die hier groeit erg effectief is bij het behandelen van wonden. Het sap van de plant helpt bloed te stollen en werkt als een antibioticum. Daarbij werkt de knopkruiden volgens onderzoekers bloeddruk verlagend en zou het de weerstand verhogen. Dit helpt met het voorkomen van verschillende infectieziektes, zoals griep bijvoorbeeld. Bovendien heeft het onkruid een beschermende werking op de lever, bijna vergelijkbaar met mariadistel.

Het knopkruid is ook nog eens erg lekker om in recepten te verwerken. Je kunt diverse knopkruidenshots maken om de weerstand beter te maken, of je maakt een lekkere smoothie waar je het kruid in verwerkt. Je kunt allerlei soorten dranken maken met knopkruid die niet alleen gezond zijn, maar vooral ook erg lekker.

Van een soort knopkruiddressing voor op pasta gerechten, tot aan een soep vergelijkbaar met spinazie soep. Met dit onkruid kun je alle kanten op. Het kruid heeft niet veel smaak van zichzelf, maar is al snel lekker te maken met een beetje peper en zout en wat roomboter bijvoorbeeld. Vergelijkbaar met andere plantsoorten is dit kruid een gezonde toevoeging.

Wil je leren hoe je knopkruid in het wild kunt herkennen? Geef je dan op voor één van onze wildplukwandelingen en ga mee op Will d’r pad!

Wil jij kennismaken met eetbare en medicinale planten, kruiden, bomen en paddenstoelen in de natuur? Doe mee met een wandeling.

Knopkruid

Inhoudsopgave