Kleine Veldkers

Beschrijving

De Kleine Veldkers (Cardamine hirsuta) is een eenjarige, kruidachtige plant die deel uitmaakt van de kruisbloemenfamilie. De plant is herkenbaar aan zijn kleine, witte bloemen met vier kroonbladen en lichtgroene, samengestelde bladeren met ronde tot ovale blaadjes. De Kleine Veldkers groeit met dunne,
rechtopstaande stengels en produceert lange, dunne zaaddozen na de bloeiperiode.

Verspreiding en habitat

De Kleine Veldkers is wijdverbreid in gematigde regio’s over de hele wereld. De plant prefereert vochtige, schaduwrijke locaties en komt veel voor in tuinen, op akkerranden, en in verstoorde gebieden. Hij is vaak een van de eerste planten die in het vroege voorjaar bloeit.

Algemene informatie

Naam Kleine Veldkers
Wetenschappelijke naam Cardamine hirsuta
Habitat Tuinen, akkerranden, verstoorde gronden, schaduwrijke en vochtige plekken
Kleur Witte bloemen met lichtgroene bladeren
Afmetingen Kan tot 30 cm hoog worden
Verschijningstijd Bloei vindt plaats van het vroege voorjaar tot de late herfst
Gebruik De plant wordt zowel culinair als medicinaal gebruikt. Medicinaal wordt hij soms gebruikt voor zijn vermeende ontstekingsremmende en diuretische effecten. De plant is rijk aan vitamine C en mineralen.
Eetbaarheid Kleine veldkers heeft een frisse, licht peperige smaak die vergelijkbaar is met tuinkers. De plant kan rauw gegeten worden in salades of als garnering. Ook kan hij gekookt of gestoomd worden als groente.
Overige opmerkingen Het is belangrijk om de plant correct te identificeren en te verzamelen uit schone, onvervuilde gebieden. Mensen met schildklierproblemen dienen voorzichtig te zijn met het consumeren van grote hoeveelheden vanwege de aanwezigheid van glucosinolaten.

Wil jij koken met Kleine Veldkers? Volg onze wildplukcursus en vind de Kleine Veldkers voor je maaltijd bij jou in de buurt.

Wilderpad-wandelingen

Wil jij kennismaken met eetbare en medicinale planten, kruiden, bomen en paddenstoelen in de natuur? Doe mee met een wandeling.

Inhoudsopgave