Judasoor

Judasoor, wetenschappelijk bekend als Auricularia auricula judae, is een eetbare paddenstoel die vaak wordt aangetroffen op dode takken van loofbomen, met name op de takken van de vlierboom. Deze paddenstoel staat bekend om zijn karakteristieke oorvormige uiterlijk en heeft een gelatineachtige textuur. Hij dankt zijn naam aan de legende dat het de oren van Judas Iskariot vertegenwoordigde na zijn verraad van Jezus.

Beschrijving

Judasoor is een paddenstoel die vaak te vinden is in vochtige bossen. Deze opvallende paddenstoel staat bekend om zijn elastische, oorvormige structuur en varieert in kleur van bruin tot zwart. Vanwege zijn gelatineachtige consistentie wordt het vaak gebruikt in de Aziatische keuken, waar het zowel in soepen als roerbakgerechten wordt verwerkt. Naast zijn culinaire toepassingen heeft het judasoor ook historische en medicinale betekenissen, waarbij het in sommige culturen wordt geassocieerd met gezondheidsvoordelen.

Verspreiding en habitat

Judasoor heeft een wereldwijde verspreiding en gedijt in diverse habitats. Vaak aangetroffen op dode takken van loofbomen, gedijt deze paddenstoel bij voorkeur in vochtige en schaduwrijke bossen. Het komt voor in zowel gematigde als subtropische regio’s en kan worden aangetroffen op een scala aan boomsoorten, waarbij het een voorkeur heeft voor de vlierboom. De paddenstoel draagt bij aan het natuurlijke afbraakproces van dood hout en speelt een rol in het ecosysteem door voedingsstoffen vrij te maken en de cyclus van organisch materiaal in bossen te bevorderen.

Algemene informatie

NaamJudasoor
Wetenschappelijke naamAuricularia auricula judae
HabitatBos, gemengd bos, loofbomen, dode takken, vlierboom, vochtige omgevingen, subtropisch, schaduwrijk, humusrijke bodem, wereldwijd verspreid
KleurDroog: donkerbruin tot bijna zwart – vochtig: lichtbruin tot donkerbruin met bruine aders
AfmetingenDroog: een paar mm tot een paar cm – vochtig: tot wel 10 cm groot
VerschijningstijdMeestal te vinden gedurende de late herfst, winter en vroege lente, afhankelijk van de lokale klimatologische omstandigheden
GebruikJudasoor wordt wereldwijd gebruikt in de keuken, vooral in Aziatische gerechten. Traditioneel wordt het ook in sommige culturen gewaardeerd vanwege mogelijke gezondheidsvoordelen.
EetbaarheidJudasoor is geliefd in de keuken vanwege zijn eetbaarheid. Met een subtiele smaak en een gelatineachtige textuur, wordt het vaak toegevoegd aan soepen, roerbakgerechten en salades. Het absorbeert goed andere smaken in gerechten, waardoor het een veelzijdig ingrediënt is. Bij Wilderpad maken we er zelfs bonbons van en andere heerlijk zoete traktaties!
Overige opmerkingenJe kunt dus heerlijk koken met judasoor! Wil je leren hoe je de paddenstoel in het wild kunt herkennen? Geef je dan op voor één van onze wildplukwandelingen en ga mee op Wilderpad.

Wil jij koken met Judasoor of er een tinctuur van maken? Volg onze wildplukcursus en vind de judasoor voor je avondmaaltijd of tinctuur bij jou in de buurt.

Wilderpad-wandelingen

Wil jij kennismaken met eetbare en medicinale planten, kruiden, bomen en paddenstoelen in de natuur? Doe mee met een wandeling.

Inhoudsopgave