Goudsbloem

Goudsbloem, of de Calendula officinalis, is een opvallende bloem met fleurige gouden stralen. Deze bloem behoort tot grote composietenfamilie en is een eenjarige plant. Je kunt deze prachtige bloem eigenlijk overal vinden, zolang het zonnetje maar schijnt. Van oranje, geel en soms zelfs bescheiden wit. Op een schrale grond komt de goudsbloem helemaal tot leven.

Beschrijving

De Calendula bloem is bekend van de calelunda zalf die we allemaal wel kennen en misschien ook gebruiken. De naam van de bloem is afgeleid van het Latijnse woord Calenda, de eerste dag van de maand, omdat de planten dan steeds bloeien. Een behaarde plant met een gedraaide, spoelvormige wortel en opgaande, vertakte stengels. Deze kunnen maar liefst 40 tot 50 cm hoog worden. De goudsbloem heeft een gesloten ring van zaden.

Verspreiding en habitat

De Goudsbloem is in Zuid-Europa vooral in het wild te vinden. Dit heeft te maken met het hogere aantal zonuren en hogere temperaturen. In Nederland komt de bloem minder voor, maar ook hier zijn ze soms in tuinen te vinden. De akkergoudsbloem, de wilde variant: Calendula arvensis is vooral aangeplant en uitgezaaid in parken, tuinen, gemeenteperken en pluktuinen.

Algemene informatie

NaamGoudsbloem
Wetenschappelijke naamCalendula officinalis,
HabitatTe vinden in verschillende klooster-, heem- en privétuinen, parken en gemeenteperken
KleurDe bloem kan variëren van oranje, geel en zelfs gebroken wit
AfmetingenGoudsbloem heeft vertakte stengels die 40 tot 50 cm hoog worden
VerschijningstijdJuni tot de eerste vorst
GebruikMedicinaal, bevat antiseptische, ontstekingswerende, wondhelende, samentrekkende en verzachtende eigenschappen die al jaren wordt gebruikt tegen uitwendige huidaandoeningen
EetbaarheidJa, verschillende recepten mee te maken
OpmerkingEr zijn vele verschillende recepten te maken met de goudsbloem

Wil jij koken met goudsbloem? Volg onze wildplukcursus en vind de bloemen voor jouw avondeten bij jou in de buurt.

Eetbaarheid en gebruik

De goudsbloem is een populaire bloem die tuinen en velden opfleurt met zijn prachtige kleuren. Op schrale gronden groeit de bloem als geen ander, zolang er maar zon is. Je vindt de bloem van juni tot de eerste vorst.

In oude verhalen en mythes ging het verhaal rond dat meisjes de liefde van een jongeman konden afdwingen. Zo moest ze de aarde waar een man had gelopen afgraven en daarmee een bloempot vullen. Hierin kwam de goudsbloem, die de man dan bij zich moest dragen. Ook werd de bloem vroeger als weerprofeet gezien. Waren de bloemen in de ochtend vroeg nog dicht? Dan zou het zeker gaan regenen.

Nu nog steeds is de goudsbloem geliefd, al is het alleen maar om hoe mooi de bloem is. Toch is de bloem meer dan alleen een mooi aanzien. De helende werking van het sap van de bloem vermindert huidaandoeningen, vandaar ook de bekende Calendulan zalf. Als jodium voor wonden, spataderen en menstruatieklachten, de plant wordt overal voor gebruikt.

Maak een thee van de bloem, voor de inwendige zuivering van het lichaam. Of gebruik de goudsbloem voor het maken van een overheerlijke gouden soep. Ook kun je de bladeren van de bloem gebruiken in een salade, om wat extra kleur toe te voegen. Eigenlijk is de bloem simpelweg voor allerlei soorten gerechten te gebruiken!

Je kunt dus heerlijk koken met de goudsbloem, en de opties zijn oneindig! Wil je leren hoe je de bloem in het wild kunt herkennen? Geef je dan op voor één van onze wildplukwandelingen en ga mee op Will d’r pad!

Wil jij kennismaken met eetbare en medicinale planten, kruiden, bomen en paddenstoelen in de natuur? Doe mee met een wandeling.

Inhoudsopgave