De gewone braam, ook wel Rubus fruticosus genoemd, is een braam soort dat veel voorkomt in Nederland. In ons land alleen al zijn er ongeveer 200 verschillende type bramen. De bekende ‘gewone’ braam en zijn neefje, de dauwbraam zijn te vinden in het wild. Voor plukkers is het zaak om te gaan proeven, want verschil in smaak is er zeker!
Beschrijving
Herkenbaar aan aan de prachtige bloemen die op kleine roosjes lijken, de gewone bramenplant is een mooi aanzicht. Deze braam is niet alleen in Nederland te vinden. Eigenlijk vind je de plant door heel Europa. Aangepast naar de vaak zure neerslag: de toevoegingen vanuit de lucht, zoals stikstof hebben de groei van deze braam een enorme boost gegeven. Stikstof is dus nodig voor de braam om te groeien, een directe indicatie voor een stikstof rijke grond.
Verspreiding en habitat
De gewone braam, of zwarte braam kun je overal vinden. Vooral in bosranden, tuinen en parken, dat is waar deze braam keihard groeit. Bovendien is de gewone bosbraam eigenlijk altijd vergezeld door brandnetel: ook een stikstof minnende plant. De plant van een gewone braam valt direct op aan de lange kruidachtige stengels. De bovenkant is groen, terwijl de onderkant houtachtig is. Let wel: eet geen bramen die langs de snelweg groeien. Bramen nemen gifstoffen en zware metalen snel op en dat is niet goed voor de gezondheid.
Algemene informatie
| Naam | Gewone braam |
|---|---|
| Wetenschappelijke naam | Rubus fruticosus |
| Habitat | Stikstofrijke grond, zoals bossen, parken en tuinen. |
| Kleur | Buitenzijde is donkerpaars, bijna zwart. Het vlees is ook donkerpaars, met donkere soms dieprode kleuren. |
| Afmetingen | De plant kan 2 tot 6 meter groot worden. |
| Verschijningstijd | September en oktober |
| Gebruik | De zoete smaak van bramen zijn heerlijk los te eten en brengen tegelijkertijd extra dimensie in gerechten. Bovendien zitten de stofjes anthyocyanen en xylitol in bramen verwerkt. Deze hebben een positief effect op de gezondheid en beschermt tegen hartritmestoornissen en hoge bloeddruk. |
| Eetbaarheid | Ja, verschillende recepten mee te maken |
| Opmerking | Er zijn vele verschillende recepten te maken met de gewone braam |
Wil jij koken met gewone braam? Volg onze wildplukcursus en vind de braam voor jouw avondeten bij jou in de buurt.
Eetbaarheid en gebruik
Gewone bramen zijn prachtig donker paars tot pikzwart van kleur. Je kunt deze vinden in een stikstofrijke grond en daarom groeien ze door heel Europa. Je vindt ze van september tot oktober en kunt ook het neefje, de dauwbraam, tegenkomen tijdens het wildplukken.
Er zijn veel verhalen, sprookjes en liederen over de gewone braam te vinden. De bramen zijn populair en wij begrijpen wel waarom. Niet alleen zijn ze overheerlijk, zo recht van de plant of verwerkt in verschillende gerechten. De gewone braam wordt veel gegeten en is echt een echte liefhebber van vele mensen. Bovendien is de gewone braam ook nog eens super gezond.
Zo zouden bramen bijdragen bij bescherming tegen hart- en vaatziekten, en het reguleren van hoge bloeddruk en hartritmestoornissen. Daarnaast kan het eten van bramen een positief effect hebben op het motorische en cognitieve vaardigheden die verslechteren bij ouderdom. Bovendien bevatten bramen enorm veel foliumzuur en dit is gunstig tijdens zwangerschap, omdat deze stof het ontstaan van bijvoorbeeld een open rug zou kunnen voorkomen.
Genoeg redenen dus om van de gewone bramen medicinale recepten te maken. Gebruik het blad van de plant bijvoorbeeld om thee te maken. Of maak tinctuur, om luchtwegklachten of ontstekingen in de mond te voorkomen. Er is van alles mogelijk met de gewone braam.
Of gebruik bramen om te verwerken in gerechten voor een overheerlijk resultaat. Zo kun je bijvoorbeeld een pittige bramenchutney maken voor bij een kaasplankje. Of ga aan de slag met een zoet desert, zoals een Engelse bramentaart.
Je kunt dus heerlijk koken met de gewone braam, en de opties zijn oneindig! Wil je leren hoe je gewone bramen in het wild kunt herkennen? Geef je dan op voor één van onze wildplukwandelingen en ga mee op Will d’r pad!
Wil jij kennismaken met eetbare en medicinale planten, kruiden, bomen en paddenstoelen in de natuur? Doe mee met een wandeling.