Gele Kornoelje, ook wel bekend als Cornus mas, verschijnt in de vorm van zowel struik als boom, een uniek verschijnsel. Gele Kornoelje komt van nature uit Zuid-Europa en is in het noorden gekomen door toedoen van mensen.
Beschrijving
Vaak groeit Gele Kornoelje op als meerstammige struik, maar het kan ook zo groot als een boom worden. Aan het eind van de winter verschijnen de bloemen voor het uitlopen van het blad op het oude hout. Eerst zie je de gesteelde rode bloemknoppen, die wanneer het opengaat tot 2 cm grote gele bloemschermpjes met aan de basis 4 schutbladen vormen. De tweeslachtige bloem bestaat uit vele bloempjes met meeldraden, die boven de schutbladen uitsteken. Na de bloei verschijnen lange, eivormige glanzend groene bladen met een spitse top en een gele of oranjerode kleur in de herfst.
Verspreiding en habitat
Zoals gezegd ligt de oorsprong van Gele Kornoelje in Zuid-Europa. Echter is het tegenwoordig ook veelvuldig in Nederland te vinden. Zo wordt het aangeplant in parken en tuinen, maar groeit het ook wild in bosranden van Zuid-Limburg en aan de kust. Het is een zeldzame soort, maar zeker in menig stadspark in heel Europa te vinden.
Algemene informatie
| Naam | Gele Kornoelje |
|---|---|
| Wetenschappelijke naam | Cornus mas |
| Verspreiding | Oorsprong in Zuid-Europa, maar komt veel voor in andere delen van Europa Nederland |
| Habitat | Voorkeur voor kalkhoudende grond. In Nederland bekend als zeer zeldzaam maar stabiel |
| Kleur | Geel, eivormige bladeren zijn groen |
| Bloem | Goed herkenbaar door kruisvorm. Bladeren staan tegenoverstaand aan de twijgen |
| Grootte | Komt voor als zowel struik als boom |
| Verschijningstijd | Bloem verschijnt vanaf einde winter |
| Gebruik | Onder andere samentrekkend en koorts verdrijvend middel |
| Eetbaarheid | Ja, verschillende recepten mee te maken |
| Opmerking | Er gaan veel sprookjes en mythes rond over Gele Kornoelje; erg interessant om eens op te zoeken! |
Wil jij koken met Gele Kornoelje? Volg onze wildplukcursus en vind de kruiden voor jouw avondeten bij jou in de buurt.
Eetbaarheid en gebruik
Gele Kornoelje komt voor in de vorm van struiken of bomen en komt van oorsprong uit Zuid-Europa. Ondertussen wordt de plant in vele delen van Europa gevonden en staat het in Nederland bekend als zeer zeldzaam maar stabiel. Gele Kornoelje heeft een voorkeur voor kalkhoudende grond.
Er zijn verschillende redenen waarom men Gele Kornoelje graag verwerkt in recepten. Zo werkt de vrucht als samentrekkend middel, wat goed werkt tegen darmklachten en ook gebruikt wordt bij behandeling van cholera. Daarnaast werkt het koorts verdrijvend wat de impact van koorts verlaagt en de lichaamstemperatuur tot een normaal niveau brengt.
Vanwege deze grote voordelen is er al veel geëxperimenteerd met Gele Kornoelje in recepten. Zo kun je er olijven van maken, wat erg lekker kan worden. Ook kun je er bessensap mee maken en zelfs limonade. Door er de juiste ingrediënten aan toe te voegen geeft dit een heerlijk frisse smaak.
Je kunt van Kornoeljes ook chutney maken, of een pittige compote. Bovendien smaakt jam van Gele Kornoelje heerlijk op een broodje, beschuitje of cracker. Het meest creatieve recept is, denken wij, snoepgoed van Gele Kornoelje.
Meer dan genoeg toepassingen dus voor Gele Kornoelje. Dankzij de medicinale functie kan het ook nog eens bevorderlijk zijn voor je gezondheid om één van deze recepten te proberen. Als je hier benieuwd naar bent kun je eens meegaan op één van onze wildplukwandelingen, waar we misschien wel Gele Kornoelje tegenkomen!
Wil jij kennismaken met eetbare en medicinale planten, kruiden, bomen en paddenstoelen in de natuur? Doe mee met een wandeling.