Bosbes

Bosbes, ook wel Vaccinniummyrtillus genoemd in de wetenschappelijke literatuur, die afkomstig is uit de heidefamilie. De plant is inheems in heel Europa en komt in Nederland vooral voor in Oost en Zuid Nederland.

Beschrijving

Bosbes is een geslacht van planten uit de heidefamilie die vooral te vinden is in armere bossen en heidevelden. De plant groeit het beste op vochtige tot droog-zure gronden. Bosbes is altijd een groen blijvende dwergstruik, die in de winter bladloos is. Het groeit het beste onder een bladerdak van grote bomen en wordt 20-50 cm hoog. Zodra de grond kalkrijk wordt, verdwijnt de bosbes. Hij lijkt erg op de blauwe bes, maar moet hiermee niet verward worden.

Verspreiding en habitat

Bosbes is inheems in heel Europa, en groeit met name in armere bossen en heidevelden. Op kalkrijke grond kan de plant alleen niet blijven leven. Onder een bladerdak van grote bomen groeit bosbes het beste, maar wordt het maar 20 tot 50 cm hoog. In Oost en Zuid Nederland zul je heel veel bosbes vinden, en vanaf de 3e week in juni en in juli en augustus worden de bessen geoogst.

Algemene informatie

NaamBosbes
Wetenschappelijke naamVaccinniummyrtillus
VerspreidingInheems in heel Europa
HabitatMet name in armere bossen en heidevelden. Het liefst onder een bladerdak van grote bomen, op vochtige of droog-zure gronden
HoogteTussen de 20 en 50 cm
Kleur struikAltijd groenblijvende dwergstruik, in de winter bladloos. Later lichtgroene blaadjes die fijn gekarteld getand of gezaagd zijn
TakkenKantig en smal gevleugeld
OogstVanaf de 3e week in juni en in juli en augustus
GebruikMedicinaal, bijvoorbeeld om gezichtsvermogen te herstellen, als antischimmel middel, voor de behandeling van reuma en jicht, en meer
EetbaarheidJa, te verwerken in verschillende soorten recepten of gewoon los
ReceptenBosbes is te verwerken in onder andere taart, sap, muffins, smoothies, yoghurt en meer.

Wil jij koken met Bosbes? Volg onze wildplukcursus en vind de kruiden voor jouw avondeten bij jou in de buurt.

Eetbaarheid en gebruik

De bosbes komt uit de heidefamilie en is inheems in heel Europa. Het staat met name bekend als smaakvolle vrucht, die met name in het oosten en zuiden van Nederland te vinden is. Het eten van bosbes heeft verschillende medicinale functies, maar het is ook gewoon een lekkere toevoeging aan vele recepten.

Zowel de bes als het blad bevatten verschillende voedingsstoffen, mineralen en vitamines. Om die reden kunnen de bessen helpen tegen diarree, het zicht verbeteren, je vaatwanden versterken, de bloedcirculatie verbeteren, het bindweefsel verstevigen en de stoelgang bevorderen. Het blad kan de bloedsuiker verlagen, mondslijmvliesontsteking behandelen en keelontsteking behandelen.

Bosbes kan in zeer veel verschillende recepten worden verwerkt. Zo is een bosbessen taartje een heerlijke traktatie voor bij de koffie, of kun je een bosbessensap maken. Ook bosbessenmuffins zijn heel populair, zo zie je deze vaak bij populaire koffietentjes.

Ook kun je een suikervrije bosbessen smoothie maken, of een kwarkbrood maken met bosbessen erin. Bovendien zijn bosbessen ook heerlijk om los te eten, of toe te voegen aan je yoghurt, of bovenop je pannenkoeken. Het is zelfs mogelijk om de bosbessen in rode wijn te verwerken. Daarnaast zijn ze gedroogd ook erg lekker en hebben ze nog gezondheidsvoordelen ook. Kortom, ga op zoek naar bosbessen, want ze zijn oneindig toepasbaar!

Wil jij kennismaken met eetbare en medicinale planten, kruiden, bomen en paddenstoelen in de natuur? Doe mee met een wandeling.

Inhoudsopgave