Zwavelzwam, ofwel Laetiporus sulphureus, is een geslacht van zwammen die bij voorkeur voorkomt in loofbomen. De schimmel geeft de voorkeur aan hardhout met een gekleurde kern, zoals eiken, acacia’s, prunus-soorten, populieren en wilgen.
Beschrijving
Zwavelzwam is een parasiet uit de gaatjeszwammen-familie. Het mycelium van de schimmel zit het liefst in loofbomen en Zwavelzwam veroorzaakt een opvallende bruinrot in het hout. Het zoekt scheuren in een boom, waar het vervolgens dikke witachtige lobben van het mycelium vormt, wat ook wel myceliumleer genoemd wordt. Wanneer de boom dood is, kan Zwavelzwam nog even blijven leven als saprobiont. Zwavelzwam is eerst tongvormig, dan knolvormig en uiteindelijk schotelvormig. In die laatste fase is het oranje-geel en later in het jaar worden deze wit.
Verspreiding en habitat
Zwavelzwam komt zoals gezegd veelal voor in loofbomen, zelden in coniferen. Toch groeit het in Centraal-Europa en Centraal-Azië soms wel in coniferen. In enkele gevallen gebeurt dit ook in Noord-Amerika. Het levensdoel van Zwavelzwam is om zwakke bomen af te breken. De zwam komt in grote delen van de wereld voor.
Algemene informatie
| Naam | Zwavelzwam |
|---|---|
| Wetenschappelijke naam | Laetiporus sulphureus |
| Verspreiding | In grote delen van de wereld, meestal in nattere gemengde eikenbossen |
| Habitat | Veelal in loofbomen, voorkeur voor hardhout |
| Kleur | Oranje-geel en later wit |
| Vorm | Eerst dooiergeel tot oranje, later steeds bleker tot roomwit |
| Grootte | Enkel vruchtlichaam wordt 10-40cm. Vaak met andere hoeden vergroeid en meestal 1cm plat |
| Verschijningstijd | Mei tot september |
| Gebruik | Medicinaal, vanwege vele farmacologische eigenschappen, maar ook in culinaire recepten |
| Eetbaarheid | Ja, te verwerken in recepten, smaak wordt vergeleken met kip |
| Recepten | Je kunt met zwavelzwam van alles maken, zoals curry of schnitzel |
Wil jij koken met Zwavelzwam? Volg onze wildplukcursus en vind de kruiden voor jouw avondeten bij jou in de buurt.
Eetbaarheid en gebruik
De Zwavelzwam is een parasiet uit de Gaatjeszwammen-familie en komt voor in grote delen van de wereld. Zwavelzwam komt voor als aggressieve parasiet, meestal op oude levende eiken, maar ook op vele andere loofbomen. Vaak is Zwavelzwam te vinden in nattere gemengde eikenbossen, maar in Europa vind je het ook veel in andere soorten bossen, parken en op straatbomen.
Zwavelzwam heeft vele medicinale toepassingen, zo kan het gebruikt worden om ontstekingsziekten, hoesten, maagkanker, gastro-intestinale ziekten, hart- en vaatziekten en reuma te behandelen. Zwavelzwam krijgt van velen de bijnaam ‘boskip’, omdat jonge, sappige exemplaren als ze gaar zijn naar kip smaken.
Dit maakt het dan ook mogelijk om Zwavelzwam in vele verschillende recepten te verwerken. Zo kun je er een (vegetarische) kipschnitzel mee maken. Daarnaast is het makkelijk te verwerken in een lekkere curry of kun je er spiesjes mee maken voor op de barbecue.
Zoals je kunt lezen, valt er genoeg te improviseren met Zwavelzwam en kan het dankzij de smaak naar kip in zeer veel recepten verwerkt worden. Wel moet je er rekening houden mee houden dat je een eetbare Zwavelzwam gebruikt als je het gebruikt voor een recept.
Wil jij kennismaken met eetbare en medicinale planten, kruiden, bomen en paddenstoelen in de natuur? Doe mee met een wandeling.